Nieuws

Hasp 2.0

Nederlandse primeur voor het Alrijne

Nederlandse primeur voor het Alrijne

Wist je dat het Alrijne ziekenhuis een Nederlandse primeur heeft? Sinds november 2019 versturen alle specialisten in het Alrijne ziekenhuis als eerste ziekenhuis in Nederland hun ontslagberichten conform de herziene HASP 2.0 richtlijn.

Onze regio Zuid-Holland Noord vormde de pilot voor de implementatie van deze richtlijn en de resultaten zijn er om trots op te zijn! Technisch is de basis goed ingericht en het overgrote deel van de ontslagberichten wordt tijdig van de specialist naar de huisarts verstuurd.

In de poliklinieken van het Alrijne wordt gemiddeld 89% van de berichten tijdig verzonden. Van de klinische brieven is dat 66%.

Met de start van het nieuwe jaar hebben we natuurlijk de ambitie om nóg beter met elkaar te communiceren om zo de continuïteit van de zorg te verbeteren. Dat moet ook wel, want de Inspectie gaat erop controleren. Met deze 3 tips, geformuleerd door inhoudelijk experts en evaluatoren, worden de ontslagberichten kwalitatief beter en worden ze ook stipter verstuurd:

  1. Zorg voor een goed leesbaar ontslagbericht: vermijd enerzijds ‘WhatsApp taal’ en voorkom anderzijds te lange lappen tekst. Het moet namelijk voor de huisarts bijvoorbeeld heel helder zijn wat de reden van ontslag is en wat het gehanteerde beleid is.
  2. Hanteer het standaard format voor de ontslagberichten: volg zoals iedereen het standaard format en ga het niet aanpassen of anders invullen.
  3. Verstuur het ontslagbericht tijdig: Ook al is het erg druk op de afdeling, zorg ervoor dat een klinisch ontslag binnen 24 uur en een poliklinisch ontslag binnen 5 dagen wordt verstuurd. Zo geef je de huisarts de nodige informatie over jullie patiënt en blijft de continuïteit van zorg gewaarborgd.

Wil je meer weten over HASP 2.0? Kijk dan snel op: https://sleutelnet.nl/projecten/hasp-2-0

 

Op de hoogte blijven? Meld je aan op de nieuwsbrief!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang hem in jouw mailbox.

LinkedIn