VIPP Babyconnect: gegevensuitwisseling in de geboortezorg

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen van het VIPP programma Babyconnect!

Alle belangrijke gegevens van een zwangere vrouw in één opslag inzien, op het moment dat jij die als zorgverlener nodig hebt. Dat realiseren we gezamenlijk met het VIPP-programma Babyconnect. Ook zorgen we ervoor dat zwangere vrouwen zelf hun gegevens kunnen verzamelen via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Op deze pagina vind je al het communicatiemateriaal dat binnen jouw organisatie kan worden gebruikt tijdens het project, evenals alle informatie over ontwikkelingen binnen het project.

Wil je geen ontwikkeling missen? Abboneer je op de Babyconnect nieuwsbrief!

E-learning & demo’s

Je kennis over het project op peil brengen? Volg de e-learnings! Let op, gebruik voor de e-learning ‘Babyconnect’ de juiste pagina: ‘zorgverlener geboortezorg’ óf ‘artsen & medisch specialisten’.

E-learning Babyconncect
(Geaccrediteerd)

E-learning viewer

VIPP Babyconnect in het kort

Het doel van Babyconnect is het verzorgen van aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar andere zorgverleners waaronder de JGZ, kinderarts en huisarts

Om zorgverleners inzage te geven in elkaars dossier, gaan we een ‘viewer’ implementeren. Dit is een scherm dat, zonder extra inlog, vanuit het eigen systeem wordt geopend en waar alle gegevens met betrekking tot de geboortezorg worden verzameld en gepresenteerd. Vaak werk je zonder dat je het door hebt al met verschillende viewers vanuit je dossier, want je blijft met zo’n viewer in jouw eigen systeem werken. Middels de viewer kan zowel informatie worden ingezien (geraadpleegd) als gedeeld (gepubliceerd).

Aanvullend zullen de cliënten binnen de geboortezorg ook toegang krijgen tot hun zwangerschapsgerelateerde gegevens. De PGO is een app of website waarin cliënten hun gezondheidsgegevens veilig en op één plek kunnen verzamelen.

Planning

We komen steeds dichter bij de implementatie van de viewer van HINQ. Hiernaast is te zien welke stappen wij daarvoor met onze regio doorlopen. Middels een pilot zal de viewer eerst ‘in het klein’ in de praktijk worden getest. Daarna worden de opgestelde werkafspraken waar nodig aangescherpt en wordt de viewer VSV breed uitgerold.

Omdat we voor een detailplanning afhankelijk zijn van de leveranciers van de bronsystemen, wordt in september een knoop doorgehakt voor de nadere uitwerking van de planning.

In eerste instantie zal een kleine set aan gegevens worden uitgewisseld:

  • Prio 1 (NAW, BSN, zorginstelling, bloedgroep en Rhesus factor)
  • Medicatie & allergieën

De rest van de zwangerschapskaart kan de komende tijd alleen worden ingezien via een PDF. De gegevens kunnen voorlopig alleen worden gepubliceerd (gedeeld) door verloskundigenpraktijken en de ziekenhuizen. Gegevens inzien kan door de verloskundigenpraktijken, tweedelijn en de kraamzorg.

Vervolgstappen Babyconnect
2023 07 19 17 47 06 Ontwerp Zonder Titel (4).png ‎ Foto's

Communicatiematerialen

Algemene informatie

Handleidingen

Ervaringen

Kick-off regio West
Demo viewer HINQ

FAQ

Wat is Babyconnect niet?
Babyconnect is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geen systeem. Babyconnect is een versnellingsprogramma voor informatie-uitwisseling tussen patiënt/cliënt en professional (VIPP) voor instellingen in de geboortezorg. Binnen de regio kijken we vervolgens welke oplossingen/systemen wij gaan gebruiken om dit te realiseren.
Wat is een viewer?
Zorgverleners binnen de geboortezorg kunnen straks gegevens beschikbaar stellen voor delen, (publiceren) via een beveiligd netwerk. Andere zorgverleners kunnen die gegevens binnen hun eigen systeem inzien (raadplegen) via een viewer. Dit is een scherm dat, zonder extra inlog, vanuit het eigen systeem wordt geopend. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=pyLAm0HgfLA
Kan je de gegevens die je inziet, ook overnemen in het eigen dossier?
Overname in het dossier is (nog) niet mogelijk. Informatie blijft zoveel mogelijk bij de oorspronkelijk bron, maar kan deze wel ten alle tijden worden ingezien. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=2qsqCyRKz5s
Hoe gaat de implementatie eruitzien?
Een uitgebreide implementatieplanning volgt z.s.m. In grote lijnen weten we dat er, naast de ziekenhuizen, per verloskundig systeem 1 praktijk wordt betrokken bij de pilot. Ook sluit hier een kraamzorgorganisatie bij aan die met Atermes werkt. De focus ligt tijdens het project op de uitbreiding van gegevensuitwisseling tussen zoveel mogelijk partijen/bronsystemen. Daarna volgt focus op uitwisseling van meer gegevens. We volgen de landelijke ontwikkeling in (de mogelijkheid tot) het uitbreiden van die data. Vanaf 2024 zullen we daarnaast focus leggen op de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), waarmee zwangeren inzage krijgen in hun eigen verloskundige gegevens.
Hoe wordt het programma gefinancierd?
Het VIPP-programma Babyconnect is een subsidie van het VWS. De regionale partnerschappen in de geboortezorg hebben hiermee tot medio juni 2024 de tijd om digitale gegevensuitwisseling te implementeren. Er moet regionaal nog worden besloten hoe financiering na die periode wordt georganiseerd.

Voor meer informatie over HINQ, klik hier.

Voor FAQ’s van het programmabureau Babyconnect, klik hier.

Projectteam

MicrosoftTeams Image (17)

Meer informatie over dit project?

Christi Ouwerkerk
T: 071-5140130
M: couwerkerk@sleutelnet.nl


Stuur ons een bericht over dit project






    Meer informatie over dit project?

    Christi Ouwerkerk
    T: 071-5140130
    M: couwerkerk@sleutelnet.nl


    Stuur ons een bericht over dit project