Nieuws

Digitaal receptenverkeer

Zuid-Holland Noord digitaliseert receptenverkeer

Zuid-Holland Noord digitaliseert receptenverkeer

Het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis kunnen voortaan digitaal recepten sturen naar alle apotheken in de regio Zuid-Holland Noord. Voor de patiënt is het nu makkelijker en veiliger om medicatie aan te vragen via de specialist, deze kan het recept direct doorsturen naar de apotheek van keuze van de patiënt. Niet meer via de fax of via de post. Juist nu het Coronavirus vraagt om snel schakelen en gezamenlijk optrekken, hebben de ziekenhuizen, de Vereniging voor Eerstelijns apotheken Rijnland (VER) en Sleutelnet (het samenwerkingsverband voor digitalisering in de zorg) de handen ineen geslagen om het digitaal versturen van recepten van ziekenhuis naar apotheek mogelijk te maken. Piet Ooms, apotheker namens VER, ziet het als een ‘mooie stap voorwaarts’.  ‘Digitaal recept zorgt voor een verbetering van de medicatieveiligheid’ aldus Piet Ooms. Door de nieuwe werkwijze kunnen apotheken efficiënter aan de slag doordat zij de medicijnen alvast klaar kunnen zetten voordat de patiënt de apotheek bezoekt, en is de kans op medicatiefouten kleiner.

Jasper van Sambeek, directeur van Sleutelnet, is trots op de regio. ‘Dat wij dit project met volle inzet van iedereen zo effectief hebben kunnen laten slagen, doet mij deugd’. Roel Fijn, ziekenhuisapotheker van het Alrijne Ziekenhuis, is verheugd dat het Convenant de hele regio beslaat plus aanpalende regio’s. ‘Naast dat we nu milieuvriendelijk en duurzaam te werk gaan, zit de winst in het feit, dat de patiënt papierloos bij elke apotheek in de regio terecht kan’.

Convenant

Aan de basis van de samenwerking staat het Convenant Digitaal Recept: een document met afspraken over de nieuwe werkwijze. De komst van het digitale recept brengt een verandering mee in het werkproces voor alle betrokken zorgverleners, denk aan: de voorschrijvend arts in het ziekenhuis, de apothekers in het ziekenhuis en de medewerkers van de stadsapotheken. Dan is het belangrijk dat samenwerkingsafspraken zorgvuldig worden vastgelegd en dat iedereen op dezelfde manier gaat werken.

Dit convenant is een resultaat van de projectgroep Digitaal Recept, bestaande uit afgevaardigden van het LUMC, het Alrijne Ziekenhuis en de VER, onder leiding van Sleutelnet. Zij hebben het afgelopen half jaar afspraken gemaakt over het digitaal verzenden en ontvangen van recepten via het Landelijk Schakelpunt van de tweede- naar de eerstelijnszorg. Het convenant is op 3 april 2020 ondertekend door alle betrokken partijen. Een mooie bezegeling van een succesvolle samenwerking. Vanaf nu kunnen ook de andere zorginstellingen die recepten versturen aansluiten op het convenant en de nieuwe werkwijze. Het project is tot stand gekomen met hulp van Zorg en Zekerheid en de beheerder van het Landelijk Schakelpunt, de VZVZ.

Op de hoogte blijven? Meld je aan op de nieuwsbrief!

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang hem in jouw mailbox.

LinkedIn